Geschiedenis van groepslessen in fitness
Beste 24Fit leden,
Zoals de titel al aangeeft wil ik jullie wat meer achtergrond informatie geven over hoe lessen tot stand komen. Ik denk dat een stukje bewustwording over wat het doel is en wat de insteek erachter is van belang is voor je totale ontwikkeling als mens en persoon. Dus ik hoop dat ik jullie mee kan nemen op een verkenning langs de mogelijkheden om op verschillende manieren fysiek met jezelf aan de slag te gaan en de uitdaging te accepteren.
Het gaat immers om JOU!
Veel leesplezier en motivatie toegewenst, Keep Fit!
Wetenschap en geschiedenis
De fysieke ontwikkeling van de mens is een natuurlijk proces geweest. Het begon in de oertijd al met de constatering dat er een natuurlijke aanleg is om sterker, sneller en beter te kunnen worden. Natuurlijk niet geheel onbelangrijk als er gejaagd moest worden of tegen rivaliserende groepen gestreden moest worden.
In 1 grote sprong zijn we dan ineens aanbeland in Griekenland waar de cultivatie van de menselijke fysiek werd geperfectioneerd. Uitmondend in de Olympische Spelen waarbij fysieke beeldvorming en competitie werden samengevoegd.
Leuke anekdote: Er was eens in het oude Griekenland een jongen die een groot atleet wilde worden maar hij had geen trainingsmogelijkheden. Dus toen hij 12 jaar was begon hij iedere ochtend een kalf op zijn schouders te tillen en die op die manier naar een iets verderop gelegen weide te brengen en aan het eind van de dag weer retour. Naarmate met de tijd jongen en kalf uitgroeiden tot man en rund werd de fysieke belasting van de jongen iedere dag vergroot. Het kalf werd immers ook steeds zwaarder dus het lichaam paste zich ook aan door zwaardere spieren te krijgen en meer uithoudingsvermogen. Deze jongen werd later een van de meest gedecoreerde worstelkampioenen in de toenmalige Olympische geschiedenis!
In modernere tijden werd ook allemaal wetenschappelijk onderbouwd dat weerstand aanpassing(transformatie) betekent. Trainingsleer kwam om de hoek kijken om sportieve bezigheden in bepaalde vormen te gieten waardoor allerlei personen zich op de juiste manier konden ontwikkelen. Krachttraining met allerlei gewichten en apparaten werden hype en de sportscholen schoten als paddestoelen uit de grond.
Maar meer kracht is natuurlijk niet het enige dus aerobics werd de trend. Daarmee wel de trein in gang hebben gezet voor dynamische groepslessen waarbij het vooral gaat om het vergroten van uithoudingsvermogen(cardio) en wat ik noem het gedeelde smart is halve smart principe; samen trainen(groepsles) is niet alleen leuker maar geeft ook een extra motivatie want je staat er niet alleen in.
Als groepslesinstructeur vindt ik dat een van de kernwaarden van mijn lessen. Het wij gevoel waarbij je samen naar een doel werkt.
auteur: Mike Houtsnee
Volgende week: wat doet training met lichaam en geest