top of page

Die zak gaat leeg!


Dat je braaf een kommetje vult met chips, met de gedachte dat je het bij dat ene kommetje laat, is leuk bedacht, maart in de uitvoering vaak wat lastiger. Dat komt omdat er 3 schuldigen zijn:


- De chips

- De situatie

- En jij natuurlijkZoute en vette smaken zijn een beloning voor de mens

Chips bevat zout en vet.... joh echt? Nou is het zo dat we onze smaak hebben gevormd, duizenden jaren geleden, toen vette en zoute voedingsmiddelen schaars waren.

Daarom zijn die smaken door de mens als beloning gaan gelden.


Nu is niet iedereen even gevoelig voor de beloningsreactie die chips veroorzaakt. En ook het vermogen om zo’n zak na één handje weg te leggen, ondanks de beloning, wil niet zeggen dat iedereen dat lastig vind. Ten slotte maakt de situatie waarin we chips eten het soms moeilijk om weerstand te bieden of überhaupt aan die stopknop te denken.


Gedachteloos chips eten

Als je afgeleid bent, omdat je gestrest bent over je werk of omdat je in een fijne serie verzonken bent, eet je zo’n zak gedachteloos leeg. De Vet: ‘Afleiding zorgt ervoor dat je handelt op de automatische piloot en dus achteloos die zak chips leeg eet zonder te reflecteren op de vraag of je dat eigenlijk wel wilt.’


Zo eet je de zak chips niet in een keer leeg

Zoals gezegd is het vermogen om de zak chips weg te leggen, per mens verschillend. Wilskracht is voor een deel aangeboren. Maar, goed nieuws, je kunt het ook trainen.

Er is een onderzoek gedaan , waarbij mensen twee weken lang hun best moeten doen om netjes rechtop te zitten. De groep bleek daarna ook in staat langer een handgreep ingedrukt te houden.

De mensen in de controlegroep (die dus niet op hun houding hoefden te letten) konden dit niet.


Voor zowel lang rechtop zitten als lang een handgreep indrukken heb je spieren én wilskracht nodig. Met rechtop zitten train je je rugspieren en wilskracht, maar niet je handspieren. Dat het indrukken van de handgreep hierna ook langer lukte, laat zien dat de wilskracht is toegenomen.


Misschien moet je een tijdje zoveel mogelijk rechtop zitten, om je wilskracht te trainen en zo te voorkomen dat je de zak chips weer leeg eet.


75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is het verschil tussen paaldansen en polefit?

Het grootste verschil tussen paaldansen en Pole Fit ligt in het doel: terwijl paaldansen gericht is op entertainment voor het publiek en sexy choreo’s dansen en je meest vrouwelijke energie los laten,

Comments


bottom of page